Smartphone virtual reality brillen

Met de opkomst van vele 360 graden video’s en virtual reality apps zijn de smartphone VR brillen steeds populairder aan het worden. Een smartphone VR bril is een bril waar jij je smartphone in kunt plaatsen. De smartphone is het beeldscherm en de bril zorgt er voor dat jij afgeschermd bent van de buitenwereld. Kijk opzij en het beeld zou mee draaien.

Smartphone VR brillen zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Vrijwel alle nieuwere telefoontoestellen zijn geschikt voor virtual reality. In dit artikel zullen wij jou meer informatie geven over de bril soorten en waar je op moet letten tijdens de aanschaf.

Welke telefoon hoort bij welke bril?

 

Als je een bril wilt zoeken bij je huidige telefoon zijn er een aantal punten om mee rekening te houden. Het belangrijkste is wel het feit of jouw telefoon werkt met de bril die je wilt gaan kopen.  Als eerst moet je weten of je telefoon wel geschikt is voor virtual reality. Vrijwel alle nieuwe telefoons zijn hier geschikt voor. Als jouw telefoon geschikt blijkt te zijn moet je kijken naar de schermgrootte. Het is namelijk belangrijk dat jouw telefoon in de VR-bril past.  Dit is eigenlijk de enige criteria waarop je moet letten als je een bril aanschaft.

Sommige brillen zijn alleen gemaakt voor bepaalde schermgroottes. Als jouw schermgrootte hier niet tussen valt dan kan het zijn dat er een stuk van je beeldscherm niet zichtbaar is. Is je telefoon veel te groot of juist veel te klein? Dan kan het zijn dat hij niet in de bril past en blijft zitten. Controleer dus altijd de geschikte schermgroottes van de bril.

Prijsklasse

Binnen de smartphone vr brillen zit er nogal een verschil in prijsklasse. Zo heb je een bril die slechts enkele tientjes kost maar ook brillen die oplopen tot honderden euro’s. Op onze website, vrbrilervaring.nl, noem wij de aller goedkoopste brillen budget brillen. De zogenaamde budget brillen zijn eigenlijk meer houders voor je telefoon. De enige functionaliteit die ze hebben is de telefoon recht voor je ogen te houden.

Als je voor een wat duurdere bril gaat, dan kies je ook voor een betere kwaliteit. Bij sommige is het geluid ingebouwd. Ook worden ze soms met een eigen controller geleverd. Met de controller kunnen de apps of video’s eenvoudig bestuurd worden. Vaak zitten deze brillen ook stukken comfortabeler. Er zit nogal een verschil in de beleving tussen een budget bril en een normale bril.  Natuurlijk blijft het een persoonlijke keuze hoeveel je wilt uitgeven aan de bril.

Beeldkwaliteit

Veel mensen denken dat de bril de kwaliteit van het beeld bepaalt. Bij een VR-bril die wordt aangesloten op de PC of op de PlayStation 4 is dit het geval. Bij een bril voor een smartphone is dat niet het geval. De kwaliteit van jouw telefoonscherm zorgt namelijk voor de beeldkwaliteit. De bril zoomt sterk in op het scherm van je telefoon. Hierdoor zijn bij sommige toestellen de pixels duidelijk zichtbaar. Bij de nieuwere telefoons zijn de pixels wat minder zichtbaar, maar het is nog steeds geen HD te noemen.

Dit is tevens een kritiek punt van veel gebruikers op de smartphone brillen. We verwachten daarom ook dat de nieuwere telefoons met een betere beeldscherm geleverd gaan worden. Het is een kwestie van tijd voordat de kwaliteit van de beeldschermen op smartphones ook in virtual reality HD zullen zijn.

Besturing van de bril

Sommige brillen worden met een controller geleverd. Deze controller kan gebruikt worden om applicaties en video’s gemakkelijk te besturen. De controller wordt meestal via een bluetooth verbinding aangesloten. Als een bril niet met een controller wordt geleverd zou je dit met de knopjes op je telefoon moeten doen. Bij sommige brillen is dit zelfs niet mogelijk. Je zult de applicatie eerst moeten starten om hem vervolgens in de bril te plaatsen. Als een bril met een controller wordt geleverd, zorgt het dus wel voor veel gemak. Vaak kosten deze brillen net iets duurder, maar het is de investering zeker waard.

Beschikbare content

Natuurlijk koop je een bril voor de doeleinden waarvoor je hem kunt gebruiken. De beschikbare content voor smartphones is dus enorm belangrijk. Gelukkig zijn er steeds meer ontwikkelaars die aan VR applicaties en video’s werken. Ook steeds meer bedrijven maken gebruik van virtuele rondtours. Momenteel zijn er vele gratis VR apps te downloaden in de Playstore van Google of de Appstore van Apple.

Maar ook naast entertainment wordt het gebruik voor serieuzere doeleindes. Zo zijn er verschillende simulatie apps waarmee je in virtual reality kunt leren.